İşte farkında olmadan yaptığınız 7 beden dili hatası


Beden dili, sözsüz iletişimin en güçlü araçlarından biridir ve insanlar, duygularını ve düşüncelerini sadece kelimelerle değil aynı zamanda vücut hareketleriyle de ifade eder. Ancak bazen beden dilimizi farkında olmadan yanlış mesajlar vererek kullanabiliriz. Bu durum da iletişimde yanlış anlaşılmalar ya da olumsuz izlenimler yaratır. Psikoterapist Sophia Spencer, sıklıkla karşılaşılan beden dili hatalarının iletişimde zorluklara yol açabileceğini aktardı. İşte, farkında olmadan yapılan 7 beden dili hatası:
1- Kolları birbirine bağlamakBirçok insanın yaptığı en yaygın beden dili hatalarından biri, kolları bağlamaktır ve Spencer bu hareketin genellikle 'sabırsızlık' veya 'iletişime kapalı olma' gibi yanlış mesajlar verdiğini belirtti. İnsanlar, kollarını bağladığında karşısındaki kişiye savunma pozisyonunda olduklarını gösterebilirler. Bu da, karşı tarafın kendisini rahatsız hissetmesine neden olabilir. Bu durumu engellemek için, kollarınızı rahat bir şekilde yanlarınızda tutmayı tercih edebilirsiniz.
2- Huzursuz bir görüntü vermekBirçok kişi, sık sık ellerini ya da başka nesneleri kurcalayarak, bilinçsizce huzursuzluklarını dışa vurur. Bu davranış, karşıdaki kişi tarafından 'ilgisizlik' veya 'huzursuz olma' olarak algılanabilir. Özellikle otizm ve DEHB gibi nörodiverjan bireylerde daha sık gözlemlenen bu hareketler, iletişimi olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, konuşmalar sırasında dikkatiniz dağılmadan karşınızdaki kişiye odaklanmak, daha güçlü bir iletişim kurmanızı sağlar.
3- Karşıdaki kişiyle odak kuramamakAktif dinleme, başarılı bir iletişimin temel taşlarından biridir fakat göz teması kurmamak, konuştuğunuz kişinin kendisini değersiz hissetmesine neden olabilir. Öte yandan konuşma sırasında sürekli telefonla ilgilenmek veya başka şeylere odaklanmak, karşınızdaki kişinin motivasyonunu düşürebilir. İletişimde karşınızdaki kişiye odaklanmak, onunla kurduğunuz bağın derinleşmesine yardımcı olur.
Başınızı ellerinizin arasına yaslamak, derin düşüncelere dalmak gibi bir izlenim yaratabilir ve bu beden dili hatası, profesyonel ve sosyal ortamlarda hoş karşılanmayabilir. Özellikle toplantılar ya da sunumlar sırasında bu duruş hem olumsuz bir izlenim yaratabilir hem de iletişimi zayıflatabilir. Bunun yerine, ellerinizi rahatça masanın üzerinde ya da kollarınızda tutarak daha açık ve davetkar bir duruş sergileyebilirsiniz.
5- Özensiz bir duruş sergilemekKambur durmak ya da koltuğa gömülmek, bir sohbetin içinde yeterince ilgilenmediğiniz izlenimini verebilir. Bu tür bir beden dili, karşınızdaki kişinin size olan ilgisini sorgulamasına yol açabilir. İnsanlar, dik durarak ve omuzlarını geriye çekerek daha güven verici ve saygılı bir izlenim bırakabilirler. Fiziksel duruşunuza özen göstermek, mesajınızı daha etkili bir şekilde iletmenize yardımcı olabilir.
6- Abartılı vücut diliBazen, beden dilimize aşırı dikkat etmek, doğal olmamıza engel olabilir. Eğer vücut dilinizin her hareketini kontrol ediyorsanız, bu yapay bir hava yaratabilir ve samimiyetsizlik izlenimi verebilir. İletişim sırasında en önemli şey, doğal ve rahat olmak, kendinizi en doğru şekilde ifade etmektir. Samimi bir insanın taklit edilemeyecek bir tavrı olduğunu unutmayın ve vücut dilinizin de buna uygun olmasına özen gösterin.
7- Aşırı ciddi ifadeBazen, iletişim esnasında fazla ciddi bir ifadeye sahip olmak, karşınızdaki kişinin kendisini rahat hissetmemesine neden olabilir. Aktif dinlerken, hafif bir gülümseme, karşınızdaki kişiye 'Sizi önemsiyorum' mesajı verebilir. Tabii ki gülümseme her an doğru olmayabilir ancak konuşmanın konusu ve ortamına uygun bir şekilde gülümsemek, sohbetin daha sıcak geçmesini sağlar.
Bu habere emoji ile tepki ver
Haber Kaynak : SOZCU.COM.TR
"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."